dissabte, 12 d’abril del 2008

Justificació per a la webquest.


Aquesta webquest pretén apropar el món de la pilota valenciana a l’alumnat per a que conega les seues peculiaritats, normativa, modalitats i puga practicar-lo tan dins com fora de l’escola. Aquesta webquest hauria d’anar acompanyada de classes pràctiques.

Les raons per les quals treballar la Pilota Valenciana en l’aula són múltiples. D’entrada el decret 111/2007 del Govern Valencià, pel qual s’estableix el currículum d’Educació Primària indica que “les bases per a un projecte de futur on la llengua i cultura pròpies es convertisquen en un espai integrador per a tots els valencians” així com que “l’escola es convertix en un àmbit privilegiat de consciència i recuperació lingüística i cultural”. Per tant, nosaltres entenem que és funció de l’escola i conseqüentment dels docents contribuir a un ple desenvolupament, a través de la seua pràctica i coneixença, de la cultura valenciana en tots els seus aspectes –en aquest cas a l’esportiu– per assolir una contribució pròpia en l’actual multiculturalitat que predomina a la societat.
Per altra banda, la pràctica de la Pilota Valenciana, en qualsevol de les seues modalitats, a l’escola, contribueix a la millora del desenvolupament motor mitjançant la pràctica de les destreses (Bloc: el cos en moviment: donar respostes motrius adequades a estímuls externs; utilitzar diferents tipus de moviments, davant situacions motrius i perceptives complexes) , el domini de la lateralitat (bloc: el cos en moviment: consolidar les referències espacials, temporals, topològiques i les seues combinacions) i l’habilitat motriu (bloc: habilitat motriu: distingir i utilitzar els diferents tipus de joc amb pilota; considerar positivament el treball motor ben executat; acceptar el paper que li corresponga com a jugador així com les normes i regles del joc).
A més a més, la inclusió a l’aula de l’element de la webquest propicia en l’alumnat l’interés per les noves tecnologies (ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea) veient-les com unes eines que faciliten i permeten d’una nova forma l’adquisició de coneixements, junt al desenvolupament de noves conductes envers la informació i l’aprenentatge.
Aquesta webquest, va a fer ús de les diferents webs (no moltes) que tenen alguna referència a la Pilota Valenciana (pilotavalenciana.com, tagarinet.com; fedpival.com; webs de clubs de pilota, google imatges, etc) així com de material visual (gravacions pròpies de partides).
Però tot i açò que s’ha exposat abans, volem incidir en una qüestió. L’ensenyament a l’aula de la Pilota Valenciana es pot argumentar des de molts punts de vista. Però moltes vegades s’oblidem d’un: la plasticitat que presenta aquest esport. Parlem d’un esport bell, en el qual la vivència de les accions dels jugadors és d’una immediatesa inusitada en qualsevol altre esport, aquest fet, el que produeix, no és només l’emoció pròpia de qualsevol competició, sinó que afegeix, per a gaudi de l’espectador, la sensació de formar part d’una manifestació incòlume de les millors qualitats que s’esperen d’un espectacle, lliure d’additius, d’histrions i de banalitats extemporànies. No debades, aquest esport va inspirar la sèrie El Punt en Moviment a un dels artistes valencians que més ha travessat amb el seu ull la plasticitat de la quotidianitat valenciana, Manolo Boix.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola, Jordi. Sòc Rafa. He llegit un poc de tot del que has escrit. Com no podia ser d'altra forma, jo et parlarè sobre pilota. Com bé dius (o em pareix entendre) s'està prenint una sèrie d'accions per a donar a conéixer la pilota al món de l'educació. No sé si les mesures preses seràn les correctes o no, però el que sí que es cert es que més val això que res, que es el que teniem abans.
També pense que rtvv està apostant per la pilota amb tot el que s'ha fet al trinquet blau de Genovés, encara que podrien tindre més en compte el tipus de retransmisions i de realitzacions que fan. No vindria mal un poc més de sensibilitat amb el aficionat, que sol quedar decebut quant punt 2 li retalla la partida 4 ó 6 jocs.
De totes formes, com he dit abans, més val això que res.